Euroliga

Nema kompromisa: Euroliga potvrdila besmislenost kvalifikacija!

FIBA je napravila ustupak i promijenila termin kvalifikacijskih utakmica za jedan dan kako bi timovi ustupili igrače  reprezentacijama u studentom i veljači.

Ideja FIBA-e bila je da Euroliga izmjeni svoj program za treći tjedan surdenog (20-26. XI). Prema tom prijedlogu, euroligaši bi do utorka odigrali utakmice za klubove, u srijedu bi krenuli ka svojim “A” selekcijama, u četvrtak bi trenirali, u petak igrali prve utakmice reprezentacije, u subotu bi odmarali, trenirali ili putovali, a u nedjelju ili ponedjeljak bi ponovo izašli na parket, također u dresu reprezentacije.

Sličan princip bi se odnosio za obaveze u veljači,koje bi na rasporedu bile poslije kup natjecanja,

U praksi, to znači da Euroliga neće mijenjati kalendar i da će se utakmice 9. kola definitivno preklopiti sa početkom kvalifikacija za FIBA Svjetsko Prvenstvo 2019. godine.

Dakle, u petak 24. studenog bit će odigrano utakmica reprezentacija (uključujući i duel Srbija – Austrija), a paralelno će se igrati i tri meča Eurolige,  Fenerbahce – Khimki, Panathinaikos – Real Madrid, Unikaha – CSKA. Srpski predstavnik, Crvena Zvezda Telekom igrat će večer ranije protiv Baskonije u Beogradu.

Da li će, primJera radi, Željko Obradović i Fener dozvoliti svojim igračima da tog petka igraju za reprezentacije? Najtrofejniji europski trener dao je dovoljno jasan odgovor na to pitanje:

U službenom obrazloženju, Euroliga je otvoreno ukazala na manjkavosti ideje FIBA:

“Prijedlog FIBA.e ne rješava ključne probleme ‘FIBA 2017 kalendara’, koji je FIBA odobrila i koji planira da nametne bez prethodnog dogovora sa klubovima. Umjesto toga, prijedlog stvara nekoliko dodatnih poteškoća:

a) Ne rješava ključni problem jer neće svi igrači biti sposobni da igraju za reprezentaciju (na primjer, oni iz najvažnijeg takmičenja Sjeverne Amerike) i zato će oštetiti ‘proizvod’, neće ispuniti očekivanja navijača, staviće određene selekcije u natjecateljsku neravnopravnost i diskriminirat će neke igrače istih nacionalnosti.

b) Povećava opterećenje igrača putovanjima i utakmicama, primoravajući ih da igraju brojne utakmice u skraćenom vremenskom periodu, bez dana odmora. Ovaj prijedlog tako stvara prekomjerno vrijeme putovanja, pa bi neki europski i neeuropski igrači proveli više od 30, 40 i 50 sati u putovanju, čime bi riskirati i rizik od zamora i povrede”

(mondo.rs).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s