ABA Liga

Nema ništa od proširenja lige, ukida se “nacionalni ključ”

Skupština ABA lige odlučila je danas u Beogradu da Prva i Druga ABA liga u sezoni 2018/19. imaju po 12 klubova. Ukida se “nacionalni ključ”. Novi sistem Drugoj ABA ligi od sezone 2018/19. i nadalje.

Prva ABA liga neće biti proširena na 14 klubova, kako se špekuliralo u pojedinim krugovima u Zagrebu, ali će sa zato ukinuti takozvani “nacionalni ključ”, počevši od sezone 2018/19, saopćeno je posle današnje Skupštine ovog takmičenja u Beogradu.

“U cilju zaštite kvalitete i unaprijeđenja natjecanja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se, počevši od sezone 2018/19, sudionici određuju isključivo na osnovu rezultata u natjecnjima pod okriljem ABA lige j.t.d. (u Pvoj i Drugoj ABA ligi)”, navodi se u saopćenju.

Prema odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige. Posljednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mjesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu.

Takođe, od sezone 2018/19. pretposljednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće doigravanje za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igrat će se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imat će tim iz Prve ABA lige.

U Prvoj ABA ligi može suxjelovati najviše pet klubova iz jedne države.

Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi sudjelovat će: Mornar i Budućnost  (Crna Gora), Cedevita,Zadar i Cibona (Hrvatska), Mega Bemax ,Partizan,Crvena zvezda Telekom i FMP (Srbija), Igokea (Bosna i Hercegovina), Petrol Olimpija (Slovenija) i šampion Druge ABA lige (pobjednik FInal Foura u Čačku 3. i 4. svibnja).

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantirano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali sudionici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

Umjesto završnog, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivat će se u doigravanju u kojem će  sudjelovati četiri najbolja tima iz ligaškog dijela natjecanja.

Posljednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se mijenjati zaključno sa sezonom 2024/25. osim u slučaju značajnih promjena u europskoj košarci.

(mondor

Članovi Skupštine ABA lige konstatirali su “visok nivo kvaliteta u aktualnoj sezoni Prve i Druge ABA liga”, kao i da je “urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezone”.

(Mondo.rs).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s