NBA

Sunsi predstavili Igora Kokoškova!

Phoemix Sunsi su u želji za što bržim povratkom u vrh NBA Lige angažirali srpskog trenera Igora Kokoškova koji je danas i službeno predstavljen.

– Specijalan dan za mene i familiju, za ženu i porodicu. Iznenađen sam što sam dobio priliku da vodim jedan od najprestižnijih timova, ovo je posao iz snova, izuzetan prestiž! Možda da za godinu dana, ili za nekoliko godina, kažemo da je ovo bio specijalan dan za Finiks. U međuvremenu ćemo videti šta ćemo da radimo. Moramo da pričamo i igramo košarku. Veliki izazov je ispred nas. Nadam se da će za pet godina reći da je ovo bio poseban dan – rekao je Kokoškov.

Prvi strani trener (van teritorije Severne Amerike) zahvalio se rukovodstvu na hrabrosti da dovede „relativno mladog trenera“- prenosi basketball sphere.

– Ne bih se baš hvalio da sam mlad. Ali jesam ruki trener, internacionalni trener. Ne bih rekao da je povećan pritisak, ali postoji očekivanje da se pokaže da su bili u pravu kada su doneli odluku. Kao trener kontrolišeš pripreme, da spremiš sebe i ekipu za sve zadatke koje su ispred nas. Radio sam ovde od 2008. do 2013. godine. Imao sam sreću da budem deo pobedničkog tima, sa Nešom, Hilom, sa Alvinom Džentrijem… Okusio sam i osetio šta je to biti deo pobedničkog tima. Finiks zaslužuje takvu ekipu, pošto grad voli košarku. Hoćemo da vratimo ekipu na staze uspeha, da bude u junu na televiziji. To je moj cilj, da se skupimo da damo najbolje da postignemo cilj. Srećan sam što sam ovde.

Upitan koliko mu znači što se vratio u Finiks, gde ima kuću i gde mu porodica živi, Igor je rekao:

– Familija Kokoškov vidi Finiks kao svoj dom. Rekao sam generalnom menadžeru da nekada trebaš da odeš da bi se vratio. Familija je uvek ostajala ovde. Ovo je naša kuća. Dobio sam životnu priliku da vodim jedan od najboljih timova u istoriji lige, veliki je izazov i spreman sam. Zato trenirate, tu je lepota našeg posla, jer verujete da će se to nekada desiti.

Den Majerli je dao intervju da bi sada bio bolji asistent da je vodio koledž kao glavni trener. Koliko je vama pomoglo to što ste bili glavni trener Slovenije i Gruzije u poslednjih deset godina – upitan je Kokoškov?

– Pitali su me 2008. godine da li imam želju da vodim ekipu i sam sa sobom sam vodio debatu da li da budem dva meseca van tima i familije. Džo Dumars mi je rekao moraš to da radiš ukoliko želiš da postaneš bolji. Moraš da vodiš svoju ekipu i praviš svoje greške. Iz te pozicije odluka je bila razumljiva, a to pre nisam znao. Pomoglo mi je da porastem kao trener. Razlika je između kopilota i pilota. Kao kopilot misliš da znaš, ali je drugačije kada si glavni. Naučio sam mnogo iz grešaka koje sam kao trener napravio.

Kokoškov je komentarisao i šanse mladog tima Finiksa.

– Cela liga i svet pričaju o potencijalu koji imamo, ali talenat nije samo sposobnost da pogodiš koš, to je mnogo drugih stvari. Imamo veliki potencijal da napravimo snažan tim. Mi sa nekoliko akvizicija možemo da napravimo nešto. Ali, imamo odličan potencijal. Volim šta imamo i bićemo samo bolji. Trener sam koji volim svoj tim, svoje igrače. Volim šta imam. A mi imamo solidnu bazu za odličan tim narednih sezona.

U noći između utorka i srede po srpskom vremenu obaviće se lutrija za draft. Finiks ima najveće šanse da dobije prvog pika!

– Mi smo mlad tim, ali ovo nije razvojna liga, već profesionalna. Moramo da radimo snažno da budemo bolji. Nikad ne želim da se krijem iza toga da smo mlad tim, pokušaćemo da pobeđujemo i pravimo tim za budućnost. Videćemo šta imamo. Jedan igrač može da promeni hemiju…

Stil Kokoškova je:

– Mogućnost da se adaptiram na ono što imamo. Igrali smo sporo u Detroitu i uzeli titulu. U Finiksu je sa Nešom bilo brzo i odlično. Morate da se adaptirate na nove situacije. Sve je u pobedama. Moram da budem spreman da adaptiram na to što imamo.

Srpski stručnjak je sarađivao sa velikim trenerima.

– Od svakog biraš ono najbolje za sebe, da budeš iskren, a ne kopija drugog. Uzeo sam od svakoga ponešto i napravio kombinaciju. Sa Džentrijem sam bio osam godina, radio sam sa Lerijem BraunomFlipom SaundersomKvinom Snajderom koji mi je dao prvi posao i njegov uticaj je veliki. Džon Hemond me je doveo u NBA, Dumars koji nije trener imao je uticaj na mene kao mentor. Duga je lista i tražim da ukradem još od njih.

Šta za Vas znači biti prvi evropski trener koji vodi NBA klub – upitan je Srbin:

– Uvek pokušavam da moje slabosti pretvorim u snagu, jer u SAD sam stranac, a u Evropi kažu da sam tamo 18 godina i američki državljanin. Niko me ne želi trenutno, ali ovo je profi liga, sve je u pobedama. Nije bitno ko ste i odakle ste. Možda je više odgovornosti na meni, jer sam bio prvi strani asistent na koledžu, prvi strani asistent u NBA, sada prvi trener u NBA…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s