ACB Liga

ENDESA Liga započinje revoluciju!

Španjolska ACB liga (Liga Endesa), jedna od najboljih i najorganiziranijih u Europi, pokrenula je zanimljivu inicijativu. Ovih dana je u Guadalajari, na natjecanju sličnom ‘Ljetnoj ligi’, eksperimentirala sa proširenjem terena za čitav metar, po 50 cm sa svake strane. Dimenzije terena, kao i pravila, može promijeniti samo FIBA, ali inicijativa, ideje, prijedlozi, savjeti… dozvoljeni su svima.

Joan Roca, sportski direktor ACB lige, kaže da je riječ o eksperimentu koji je u startu naišao na jako pozitivan odjek. Najavio je kako će uskoro razgovarati sa trenerima, igračima, sucima, a nakon toga bi u sjedište FIBA-e poslao dokumentirana obrazloženja prijedloga za proširenje terena.

Inicijatori ideje tvrde da je teren dimenzija 28×15 metara posta pretijesan. Korpulentna tijela igrača ‘stvaraju gužvu’, a često se sudi prijestup jer se gazi bočna aut-crta prilikom polaska u dribling tkzv. ‘korner igrača’ čiji je prvenstveni zadatak maksimalno ‘širiti teren’. Također, jedan od argumenata za promjenu je taj što je linija za tri poena, pomaknuta sa 6,25 na 6,75 metara, ali kada se puca iz ‘kornera’ ona je od koša udaljena 6,60 metara, s obzirom da u prostoru do aut-linije ne bi stale noge igrača.

”Ovo je velika novost, jako korisna za igru jer se igrači na terenu osjećaju mnogo komotnije”, izjavio je Moncho Fernandez, jedan od trenera sa najvećim iskustvom u ACB ligi, a sljedeća sezona bit će mu osma u nizu na klupi ‘Mondus Obradoira’.

”Ovo je potrebna promjena koja će igri dati drugu dimenziju”, ocijenio je Agusti Julbe, trener ‘Fuenlabrade’.

Prve utakmice u Guadalajari dale su pozitivne reakcije, igrači između linije za tri poena i ‘auta’ imaju 1,4 metra umjesto dosadašnjih 90 cm. Treneri naglašavaju da već taj podatak automatski omogućava više taktičkih varijanti za ‘otvaranje’ protivničkih obrana.

Također, jedan od argumenata za promjenu pravila je primjer iz nogometa u kojem nisu svi tereni jednakih dimenzija već postoji norma ‘od – do’, točnije minimalna i maksimalna dimenzija terena. To je odgovor na primjedbu kako iz tehničkih razloga neće biti moguće proširiti sve košarkaške terene širom svijeta ukoliko FIBA prihvati inicijativu iz Španjolske.

Treba reći da već duže vrijeme i u NBA-u postoji ideja o ‘šutu za 4 poena’. Phil Jackson, legendarni trener ‘Chicago Bullsa’ i LA ‘Lakersa’, odavno je predlagao da 4 poena vrijedi koš postignut sa udaljenosti od 10, 67 m (35 stopa), ali njegov prijedlog nikada nije usvojen. ‘Philadelphia’ već godinu dana trenira na terenu na kojemu postoji linija za 4 poena, smještena na udaljenost od 8,8 metara od koša. Cilj je izvlačenje, otvaranje protivničke obrane jer bi u protivnom precizni strijelci dobili još više na važnosti. Širenjem obrane kreacija sjajnih dodavača došla bi još više do izražaja i košarka bi postala još ljepša.

U zaključku prijedloga stoji da je ‘košarka živa i u stalnoj evoluciji’ pa se idejni tvorci promjena nadaju da će u dogledno vrijeme ova inicijativa uroditi plodom. Uostalom, upravo je iz Španjolske svojevremeno potekao prijedlog o uvođenju trećeg suca i u Europi, što je FIBA kasnije i prihvatila.

(Izvor: KOŠ magazin)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s